Er 24 timer altid 24 timer?

I weekenden var jeg på Nürburgring til tyskernes svar på Le Mans og er de to ting så det samme?

Tilskuerne
På Le Mans er der normalt 250.000 tilskuere mens Nürburg har 200.000. Den største forskel er at i Tyskland er langt hovedparten tyskere og specielt englænderne, som kommer i stor stil til Le Mans, mangler. Dvs. der er mangler et internationalt præg over løbet selvom der er massere af nationaliteter repræsenteret på banen.
Derudover er tilskuerene meget mere stationære i tyskland. De finder et sted at slå lejer og der bygger de en rede. Den består som regel af følgende; 5-7 telte, et par camping vogne / camping busser, et serriøst stort bål, et stillads så man kan se mere af banen, et kæmpe anlæg der spiller tysk teckno/heavy/slager på max volumen og en flok tyskere. Der tilbringer de så deres tid med at se race, drikke øl og morer sig. Derfor virker det ikke som om der er nær så mange som på Le Mans og folk er spredt ud over de 20 km. Så der var heller ikke noget videre trafikkaos da folk skulle hjem.
Generelt lader det ikke til folk kommer for resultatets skyld, men mere for at se action og så selvfølgelig hele festen omkring banen. Fx. skiftede 1. og 2. pladsen to gange igennem et dobbeltsving uden der store reaktion blandt tilskuerene. Lige efter var der en tilfældig 911’er der overbremsede og fortsatte lige ud i svinget uden den store dramatik, det fik til gengæld alle op at stå og hule, pifte og trutte i deres horn… Det hænger nok også sammen med at det er ret svært at følge med pga. de mange biler og den lange bane.
En anden stor forskel er at det tyske løb ikke lokker special bilerne frem som Le Mans gør. På Le Mans møder man alle de mest eksotiske biler der findes, sådan var det slet ikke omkring Nürburgring. Det var som en alm. dag i Tyskland, dvs. en del Porscher og ind i mellem en Ferrari eller Lambo, men ikke i den stil vi kender fra Le Mans.

Camping ved banenDet er ikke fordi billedet er i dårlig kvalitet, men røg fra et af de utallige bål…

Pitten
Der er åbent i pitområdet hele weekenden også i mellem pit garagerne og support lastbilerne. Her er heltif aktivitet hele tiden; mekanikere fare frem og tilbage mellem garagen og lastbilerne, team medlemmer sidder og drikker kaffe, pressen tager billeder, mekanikerne får sig en smøg når der er tid og tilskuerene går rundt og kigger.
De 217 biler var fordelt på 29 garager dvs. 7-8 teams deler en garage og området bag den så det må give en del besvær for ed enkelte teams. Generelt ser det ud til professionalismen ikke er nær så høj som på Le Mans og der er teams med som stort set er på hobby plan.

PittenAktivitet under løbet, der må blive tabt vanvittigt meget tid på at man deler garage med andre biler og at det meste af deres udstyr skal hentes i lastbilerne som man kun kan komme til ved at sparke sig igennem et mylder af mennesker…

Stemningen
På Le Mans er der 100% fokus på 24-timers løbet, mens der i Tyskland er en del support klasser der også kører tidtagninger og løb. Derfor bliver der ikke opbygget den samme intense stemning som vi er vand til på Le Mans hvor det hele er elektrisk op til starten lørdag eftermiddag.

Løbet
Der var 217 startende teams i år på Nürborg mens der kun er 50 på Le Mans. Derudover er der ikke nær så stor spredning på de forskellige klasser og samme model i forskellige varianter kører med i forskellige klasser.
Løbet bliver kørt på en kombination Nordschleife og Gram Prix banen, dvs. en strækning på godt 20 km og en omgang tager knapt 10 min. for de hurtigste biler og i løbet af de 24 timer når de bedste rundt 148 gange.
Safty car perioder så jeg ikke noget til, men der blev flere gange sendt support biler på banen. De trækker så en defekt bil hjem og der bliver flaget gult efterhåndes som de kommer rundt på banen.

Er de så det samme?
Nej, det er ikke det samme, men begge dele er en super god oplevelse. Le Mans er dog stadig overlegen og helt klart en rejse værd, mens Nürnburg løbet nok ikke er noget man vil rejse et par tusinde km. for at opleve år efter år.

Om

A Dane living and working in Spain. Check out my latest project, http://www.mentaline.com, where we facilitate online coaching and therapy for hundreds of professionals or take a look at http://permeldgaard.com

Tagged with:
Lagt i News

Skriv en kommentar